Grundläggande Makroekonomi S/F 101111 Flashcards Preview

Grundläggande Makroekonomi > Grundläggande Makroekonomi S/F 101111 > Flashcards

Flashcards in Grundläggande Makroekonomi S/F 101111 Deck (20)
Loading flashcards...
1
Q

Till skillnad från bl.a. svenska kronan kunde brittiska pundet, italienska liran, spanska pesetan och finska marken behålla sina fasta växelkurser under hela valutakrisen hösten 1992.

A

Falskt

2
Q

Som ett slags förstadium till euron kan man betrakta European Currency Unit (förkortat ecu), som var räkneenheten för EUs budget, men som inte förekom i mynt- eller sedelform.

A

Sant

3
Q

Spanien hade under hela 1990-talet en lägre öppen arbetslöshet än vad EU-länderna i genomsnitt hade.

A

Falskt

4
Q

Mellan 1990 och 1993 sjönk den öppna arbetslösheten i Sverige.

A

Falskt

5
Q

Två procents årlig inflation (med ett toleransintervall på en procentenhet uppåt och nedåt) är ett mål för penningpolitiken i Sverige.

A

Sant

6
Q

Bergman finner i artikeln “Hemarbetet och BNP” att BNP bara skulle öka med omkring 5 procent om värdet av hemarbetet inkluderades i BNP-beräkningarna.

A

Falskt

7
Q

De ekonomiska konvergenskriterierna (Maastrichtkriterierna) som måste uppfyllas av länder som vill införa euron som valuta handlar om följande fyra områden: inflationen, räntorna, skuldsättningen i den offentliga sektorn och de löpande offentliga finanserna.

A

Sant

8
Q

Till skillnad från finanskrisen 2008 hade krisen i Sverige i början av 1990-talet knappast någon anknytning till fastighetsmarknaden utan berodde främst på uppblåsta priser på it-aktier.

A

Falskt

9
Q

“Normpolitiken” i Sverige på 1980-talet byggde bland annat på tanken att förväntningar skulle skapas att framtida devalveringar (efter 1982 års devalvering) var uteslutna, och att arbetsmarknadens parter skulle anpassa sig till detta och bli mer återhållsamma med sina lönebud.

A

Sant

10
Q

Offentliga myndigheters konsumtionsutgifter är i nästan hälften av EU-länderna större än hushållens konsumtionsutgifter

A

Falskt

11
Q

Om den svenska kronans nominella växelkurs mot euron vore 9,30 kronor per euro, medan den hypotetiska växelkurs som skulle göra prisnivåerna i Sverige och Finland lika (köpkraftsparitetskursen) vore 8,02, så skulle prisnivån vara 16 procent högre i Finland än i Sverige.

A

Sant

12
Q

Att en större andel av produktionen av kläder, livsmedel, barnomsorg etc. skedde i hemmen för hundra år sedan verkar för att den procentuella BNP-ökningen under hundra år tenderar att ge en överskattning av den verkliga procentuella ökningen av försörjningen med varor och tjänster.

A

Sant

13
Q

I ett typiskt jordbruksland som Danmark svarar numera jordbrukssektorn för drygt 15 procent av BNP beräknad från produktionssidan.

A

Falskt

14
Q

Enligt den gängse synen på Phillipskurvan har den långsiktiga Phillipskurvan positiv lutning medan den kortsiktiga är vertikal.

A

Falskt

15
Q

Om vi 2009 hade ett exportöverskott i handeln med varor och tjänster på 224 miljarder kronor, ett inflöde av löner och kapitalavkastning som med 34 miljarder kronor översteg utflödet, och ett bytesbalanssaldo på 222 miljarder kronor, så var utflödet av löpande transfereringar 36 miljarder kronor större än inflödet av löpande transfereringar.

A

Sant

16
Q

Under 2000-talet har alla EU-länder klarat Stabilitets- och tillväxtpaktens krav vad gäller offentliga sektorns finanser.

A

Falskt

17
Q

En del av posten offentliga konsumtionsutgifter i nationalräkenskaperna utgörs av barnbidrag.

A

Falskt

18
Q

Enligt den s.k. Wernerplanen skulle EG utvecklas till en ekonomisk och monetär union, och både penninpolitiken och finanspolitiken skulle överföras till EG-nivå.

A

Sant

19
Q

Om steady state råder i Fregerts & Jonungs version av Solowmodellen finns det en tendens till ökning i produktionen per capita bara om produktionsfunktionen förskjuts uppåt t.ex. som följd av teknisk uttveckling.

A

Sant

20
Q

Forskningen tyder enligt bl.a. Nyberg och Viotti på att en penningpolitisk åtgärd i form en ränteförändring får full effekt på ekonomin redan efter en månad.

A

Falskt