Grundläggande Makroekonomi S/F 110221 Flashcards Preview

Grundläggande Makroekonomi > Grundläggande Makroekonomi S/F 110221 > Flashcards

Flashcards in Grundläggande Makroekonomi S/F 110221 Deck (20)
Loading flashcards...
1
Q

Utbetalade barnbidrag registreras i nationalräkenskaperna under offentliga konsumtionsutgifter.

A

Falskt

2
Q

I nästan hälften av EU-länderna är offentliga myndigheters konsumtionsutgifter större än hushållens konsumtionsutgifter.

A

Falskt

3
Q

Sverige är anslutet till ERM2.

A

Falskt

4
Q

Som framgår i bl.a. Söderströms kapitel gjorde Riksbanken stora stödköp av kronan hösten 1992 för att försöka försvara den fasta växelkursen.

A

Sant

5
Q

Enligt riksbankslagen är Riksbanken skyldig att rådgöra med regeringen innan man vidtar en viktig penningpolitisk åtgärd som t.ex. att höja reporäntan.

A

Falskt

6
Q

Om en ekonomi bara består av två företag och det ena (A) under ett år bara levererar råvaror för 900 kronor till det andra (B), som bara producerar konsumtionsvaror och säljer dessa till konsumenterna för 1200 kronor, så blir BNP 1200 kronor.

A

Sant

7
Q

Om någon i februari 2011 begär att Sveriges Riksbank ska inlösa en 500-kronorssedel mot guld eller guldmynt måste Riksbanken gå med på detta.

A

Falskt

8
Q

Tjänstesektorns andel av BNP beräknad från produktionssidan är under 30 procent i Sverige.

A

Falskt

9
Q

Ett skäl till att som Sveriges riksbank ha 2 procents inflation som mål, och inte 0 procent, är att om målet vore 0 procent funnes det risk för att hamna i en självgenerande deflationsprocess, som kunde leda till arbetslöshet och andra makroekonomiska problem.

A

Sant

10
Q

Forskningen tyder på att en penningpolitisk åtgärd i form av en ränteförändring får full avsedd effekt redan efter ett par månader, medan det tar ett till två år innan en genomförd finanspolitisk åtgärd får märkbar real effekt.

A

Falskt

11
Q

EU:s stabiltets- och tillväxtpakts regel om ett högsta tillåtet budgetunderskott på 3 procent av BNP lyckades alla medlemsländer följa under perioden 2000-2005.

A

Falskt

12
Q

Luxemburg är det EU-land som i genomsnitt sedan 1990 haft högst arbetslöshet.

A

Falskt

13
Q

Phillipskurvor ligger i ett diagram med arbetslöshet på den horisontella axeln och inflation på den vertikala axeln, och enligt Phillipskurveteorin har den kortsiktiga Phillipskurvan negativ lutning medan den långsiktiga är lodrät.

A

Sant

14
Q

Konvergenskriterierna (Maastrichtkriterierna) som ska uppfyllas av de länder som ska ha euron som valuta handlar om monetära och finansiella krav snarare än krav på produktionen och sysselsättningen.

A

Sant

15
Q

Om det i en prognos för bytesbalansen 2011 antas att saldot för handelsbalansen blir 114, tjänstebalansen 118, löner netto —3, kapitalavkastning netto 38 och löpande transfereringar netto —39 mdr kronor, så blir prognosen för bytesbalansen 228 mdr kronor.

A

Sant

16
Q

Under 1980-talet avreglerades penningmarknaden och valutamarknaden i Sverige samtidigt som ett mål var att upprätthålla en fast växelkurs.

A

Sant

17
Q

Sedan 19 november 1992 har Sverige haft flytande växelkurs.

A

Sant

18
Q

När kronan infördes som myntenhet i Sverige genom en lag 1873 infördes samtidigt guldmyntfot.

A

Sant

19
Q

Svart produktion ska i princip uteslutas från BNP-beräkningarna.

A

Falskt

20
Q

Den svenska EMU-utredningen (SOU 1996:158) kom till slutsatsen att “såväl de ekonomiska som de politiska argumenten talar för att Sverige bör söka att få införa euron i redan i första omgången”.

A

Falskt