Grundläggande Makroekonomi S/F 120820 Flashcards Preview

Grundläggande Makroekonomi > Grundläggande Makroekonomi S/F 120820 > Flashcards

Flashcards in Grundläggande Makroekonomi S/F 120820 Deck (20)
Loading flashcards...
1
Q

Om ett företag i Sverige betalar aktieutdelning till en tysk aktieägare som bor i Tyskland ska det komma in som en negativ post i Sveriges bytesbalans.

A

Sant

2
Q

Om ett företag i Sverige med amerikanska ägare mottar EU-bidrag för lagerbyggnader som uppförs samma år ska det i de svenska nationalräkenskaperna registreras som kapitaltransferering från utlandet.

A

Sant

3
Q

Om en person får vård vid landstingets vårdcentral och kostnaden bestrids dels med patientens avgift, dels av landstinget med hjälp av skattemedel, kommer det i nationalräkenskaperna in både under hushållens konsumtionsutgifter och offentliga myndigheters konsumtionsutgifter.

A

Sant

4
Q

I de flesta EU-länder ökade BNP snabbare än exporten och importen mellan 1995 och 2007.

A

Falskt

5
Q

Sverige, Norge och Danmark var i slutet av 1800-talet förenade i en myntunion.

A

Sant

6
Q

När Finland och Storbritannien lät sina valutor flyta i september 1992 höjdes den svenska Riksbankens marginalränta för en kort period till 500 procent för att bromsa valutautflödet.

A

Sant

7
Q

Sverige är anslutet till ERM2.

A

Falskt

8
Q

Som framgår i Flodéns och Söderströms kapitel gjorde Riksbanken stora stödköp av kronan hösten 1992 för att försöka försvara den fasta växelkursen.

A

Sant

9
Q

Enligt riksbankslagen är Riksbanken skyldig att rådgöra med regeringen innan man vidtar en viktig penningpolitisk åtgärd som t.ex. att höja reporäntan.

A

Falskt

10
Q

Som Flodén och Söderström påpekar förändrades förutsättningarna för “arbetsfördelningen” mellan penningpolitiken och finanspolitiken vid övergången till flytande växelkurs 1992.

A

Sant

11
Q

Om någon i april 2012 begär att Sveriges Riksbank ska inlösa en 500-kronorssedel mot guld eller guldmynt måste Riksbanken bifalla denna begäran, eftersom vi har guldmyntfot.

A

Falskt

12
Q

Totala konsumtionens storlek i förhållande till BNP är totalt i EU-27 knappt 50 procent.

A

Falskt

13
Q

Under en period, med början 1973, var kronans växelkurs kopplad till den s.k. valutaormen kring D-marken.

A

Sant

14
Q

Ett skäl till att som Sveriges riksbank ha 2 procents inflation som mål, och inte 0 procent, är att om målet vore 0 procent funnes det risk för att hamna i en självgenerande deflationsprocess, som kunde leda till arbetslöshet och andra makroekonomiska problem.

A

Sant

15
Q

Som framgår i Nybergs och Viottis kapitel föll den svenska kronans värde mot euron och dollarn i slutet av 2008 och början av 2009, vilket var naturligt eftersom finansiellt kapital tenderar att fly från små till stora valutor under orostider.

A

Sant

16
Q

EU:s stabilitets- och tillväxtpakts regel om ett högsta tillåtet budgetunderskott på 3 procent av BNP lyckades alla medlemsländer följa under perioden 2000-2005.

A

Falskt

17
Q

Calmfors menar att det finns anledning att tro att tendenserna till stora budgetunderskott kan förstärkas med en gemensam valuta.

A

Sant

18
Q

Sverige hade från slutet av 1940-talet fram till 1991 en jämförelsevis låg arbetslöshet, men 1991 inleddes en kraftig uppgång, och vi har därefter aldrig varit tillbaka på 1990 års nivå.

A

Sant

19
Q

Som Nyberg och Viotti påpekar genomfördes under 1980-talet genomgripande avregleringar av de svenska finansmarknaderna.

A

Sant

20
Q

Konvergenskriterierna (Maastrichtkriterierna) som ska uppfyllas av de länder som ska ha euron som valuta handlar om monetära och finansiella krav snarare än krav på produktionen och sysselsättningen.

A

Sant