Thema Mammacarcinoom Flashcards Preview

Blok 3.5 Oncologie > Thema Mammacarcinoom > Flashcards

Flashcards in Thema Mammacarcinoom Deck (8)
Loading flashcards...
1
Q

Voor welk type mammacarcinoom zijn classificaties op eem mammogram sterk verdacht?

A

Ductaal carcinoom in situ

2
Q

Bij een 64-jarige vrouw wordt wegens microcalcificaties, gedetecteerd bij het bevolkingsonderzoek op borstkanker doorverwezen op verdere diagnostiek. Er wordt een histologische dikke naald biopt genomen op basis hiervan stelt de patholoog de diagnose “ductaal carcinoom in situ”. Welke manier wordt deze tumor behandeld?

A

Chirurgische resectie van de afwijking

3
Q

Bij vrouwen in nederland wordt in het kanker van het bevolkingsonderzoek op borstkanker mammografische screening uitgevoerd. Welke leeftijdscategorieen komen in aanmerking voor deze screening?

A

50-75 jaar

4
Q

Is een vroege voldragen graviditeit geassocieerd met een hoger of een lager risico op het krijgen van borstkanker?

A

lager risico

5
Q

Bij een vrouw van 46 jaar wordt een invasieve mamma carcinoom gediagnostiseerd. Zij ondergaat een borstsparende behandeling. Waaruit bestaat deze behandeling?

A

Excisie van de tumor, altijd gevolgd door radiotherapie

6
Q

Adjutant chemotherapie bij het mammacarcinoom wordt gegeven bij patiënten met een relatief hoog risico op het zich ontwikkelen van metastasen op afstand. Met welke term wordt een risicofactor voor het zich ontwikkelen van metastasen op afstand aangeduid?

A

prognostische factor

7
Q

als een patiënt met eem mammacarcinoom metastasen op afstand ontwikkeld is curatief behandelen niet meer mogelijk. Palliatieve behandeling wordt dan de optie. Hoe veel langer leven deze patiënten als gevolg van de palliatieve behandeling?

A

7 - 10 maanden

8
Q

Microcalcificaties zijn sterk verdacht voor een duotaal carcinoom in situ. Welke methode wordt er gebruikt om weefseldiagnostiek te verkrijgen?

A

Stereotactische biopten